Διάρκεια ζωής μπαταρίας laptop

Επειδή χρησιμοποιώ το laptop μου τον περισσότερο χρόνο σαν σταθερό πάνω στο γραφείο, έχω βγάλει τη μπαταρία για να μην πέσει η απόδοση της και το δουλεύω μόνο με το ρεύμα. Πρόσφατα μου είπαν ότι δεν κερδίζω κάτι με αυτό και ίσως είναι χειρότερο για τη μπαταρία. Τελικά, τι ισχύει???

Οι παλιές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Ni-Cd εμφάνιζαν το φαινόμενο μνήμης και η μπαταρία έπρεπε να αδειάσει τελείως πριν φορτιστεί, αλλιώς μειωνόταν δραματικά η χωρητικότητα της. Οι τελευταίας τεχνολογίας μπαταρίες ιόντων Λιθίου δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα και μάλιστα καλό είναι να μην αποφορτίζονται ποτέ τελείως. Απ’ την άλλη, έχουν κι αυτές πεπερασμένο χρόνο ζωής και κύκλων φόρτισης-αποφόρτισης. Ο μεγαλύτερος εχθρός όμως των μπαταριών είναι…

οι υψηλές θερμοκρασίες. Η πολύωρη χρήση του laptop πάνω σε επιφάνειες που δεν αφήνουν να κυκλοφορεί ο αέρας από το κάτω μέρος και τα πλαινά του laptop (π.χ. πάνω σε μαξιλάρι κλπ) εκτός του ότι επιβαρύνει γενικότερα το laptop, μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ακόμα και αν έχουμε το φορητό πάνω σε λεία επιφάνεια όπως ένα γραφείο, καλό είναι να μετακινούμε ελαφρώς το φορητό ανά διαστήματα και να βρούμε κάποια μικρά αντικείμενα να τοποθετήσουμε στις γωνίες του ώστε να το ανασηκώσουμε σε σχέση με το γραφείο.

Αν χρησιμοποιούμε το φορητό συνεχώς συνδεδεμένο στο ρεύμα με τη μπαταρία επάνω, αναγκάζουμε τη μπαταρία να κάνει συνεχώς μικρούς κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, αφού όταν γεμίσει η μπαταρία, κόβεται αυτόματα η παροχή ρεύματος από το φορτιστή, όταν χάσει λίγη ενέργεια η μπαταρία ξαναδίνει ρεύμα ο φορτιστής μέχρι να ξαναγεμίσει, κ.ο.κ. Μπορεί να μην υπάρχει το πρόβλημα που είχαν οι μπαταρίες Νικελίου, αλλά παρόλα αυτά, με τόσους πολλούς συνεχόμενους μικρούς κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης η διάρκεια ζωής μειώνεται.

Αν αφαιρέσουμε τη μπαταρία και δουλεύουμε μόνο με το φορτιστή, δε βλάπτουμε τη μπαταρία και τη διάρκεια ζωής της, αρκεί να κάνουμε δυο τουλάχιστον φορτίσεις-αποφορτίσεις το μήνα. Δεν πρέπει να αδειάσουμε ούτε να γεμίσουμε  τελείως τη μπαταρία,. Όταν βγάλουμε τη μπαταρία και την αποθηκεύσουμε, πρέπει να είναι περίπου 40% γεμάτη. Αν ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το μειονέκτημα είναι πως σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος ο φορητός θα σβήσει και θα χαθούν τα μη αποθηκευμένα δεδομένα μας (στην καλύτερη περίπτωση) όπως σε ένα σταθερό χωρίς UPS.

Μια μέση και απλή λύση, είναι να χρησιμοποιούμε το laptop με την μπαταρία πάντα επάνω και να συνδέουμε το φορτιστή μόνο όταν η μπαταρία πέφτει περίπου στο 20%. Με το που γεμίζει η μπαταρία βγάζουμε το φορτιστή και τον συνδέουμε πάλι μόλις η μπαταρία ξαναπέσει στα προηγούμενα επίπεδα κ.ο.κ (ανεξάρτητα αν όλη αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε το laptop σαν σταθερό στο γραφείο μας). Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε προβλήματα με διακοπές ρεύματος και οι κύκλοι φόρτισης –αποφόρτισης που κάνουμε είναι πιο φυσιολογικοί.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών σε συσκευές ή δεδομένα την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αναγνώστες μας. Αν έχετε οποιαδήποτε διαφωνία με κάποιο άρθρο, σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.