Ο υπολογιστής σβήνει μόνος του

Έχω ένα σταθερό υπολογιστή ο οποίος 10 περίπου λεπτά αφού τον ανοίξω σβήνει μόνος του. Τον ανοίγω και μετά πάλι τα ίδια. Ακόμη κι αν απλά είναι ανοικτός χωρίς να τον χρησιμοποιώ, σβήνει. Άρχισε να μου το κάνει παλιότερα, αλλά πιο αραιά, τώρα έχει γίνει πολύ εκνευριστικό!

Οι λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής σβήνει μόνος του μπορεί να είναι πολλοί. Εφόσον όμως το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται στο παρελθόν και έγινε εντονότερο με τον καιρό και αφού μπορεί να σβήσει χωρίς να εκτελείται κανένα πρόγραμμα, υποδεικνύει μάλλον υψηλή θερμοκρασία στον επεξεργαστή.
Οι υπολογιστές (οι μητρικές κάρτες συγκεκριμένα) έχουν ένα σύστημα προστασίας των επεξεργαστών από υπερθέρμανση. Αν η θερμοκρασία του επεξεργαστή ξεπεράσει ένα ορισμένο επίπεδο, τότε ο υπολογιστής σβήνει αυτόματα για να μην καεί ο επεξεργαστής. Με προσοχή, αφού βγάλετε τον υπολογιστή απ’ την πρίζα, αφαιρέστε το πλαϊνό κάλυμμα (συνήθως από δυο μικρές βίδες στο πίσω μέρος) και κάντε ένα καλό καθαρισμό στην ψύκτρα και το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή, καθώς και σε όλο το εσωτερικό. Πριν κλείσετε το πλαϊνό καπάκι, ανοίξτε τον υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι το ανεμιστηράκι λειτουργεί, καθώς μπορεί να έχει κολλήσει και να χρειάζεται αντικατάσταση. Αν το πρόβλημα δε λυθεί τελείως, αλλά γίνει λιγότερο συχνό, σημαίνει ότι όντως υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά χρειάζονται δραστικότερες λύσεις στην ψύξη του επεξεργαστή, όπως η αφαίρεση της ψύκτρας και η τοποθέτηση θερμο-αγώγιμης πάστας.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών σε συσκευές ή δεδομένα την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αναγνώστες μας. Αν έχετε οποιαδήποτε διαφωνία με κάποιο άρθρο, σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.