Defragment (ανασυγκρότηση) σκληρού δίσκου

Μου έχουν πει να κανω συχνα defragment. Τι ειναι αυτο και πως μπορώ να το κάνω? Υπαρχει πιθανοτητα να δημιουργησω προβλημα αν δεν κανω κατι καλα?

Οταν ένα αρχείο "γράφεται" στο σκληρό μας δίσκο, είναι πιθανό να μην είναι ενιαίο, αλλά να είναι μοιρασμένο σε διάφορα μικρότερα διάσπαρτα κομμάτια. Έτσι, όταν χρειαστούμε το αρχείο, η κεφαλή του δίσκου αναγκάζεται να μετακινείται σε διάφορα σημεία για να το διαβάσει, καθυστερώντας τη λειτουργία του υπολογιστή (ειδικά σε παλαιότερους δίσκους ήταν πολύ έντονο αυτό).Με τον καιρό και τη χρήση του υπολογιστή μας, μαζεύονται πολλά "κομματιασμένα" αρχεία που μπορεί να δημιουργήσουν αισθητή πτώση της ταχύτητας του υπολογιστή. Το defragment είναι η αναδιοργάνωση των αρχείων πάνω στο δίσκο, ώστε να είναι ενιαία όπως και ο ελεύθερος χώρος που μένει. Για να κάνετε defragment…
σε Windows XP
Start/Εναρξη > All Programs/Όλα τα προγράμματα > Accessories/Βοηθήματα > System Tools/Εργαλεία Συστήματος > Disk Defragment /Ανασυγκρότηση δίσκου

Στα Vista και 7 το defragment γίνεται αυτόματα σε προγραμματισμένη χρονική στιγμή, αλλά μπορείτε αν θέλετε να το κάνετε χειροκίνητα (στο ίδιο μέρος όπως στ XP πιο πάνω).

Για να πραγματοποιηθεί το defragment πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο δίσκο (σας ενημερώνουν τα windows για αυτό). Δεν υπάρχει κίνδυνος να κάνετε κάτι λάθος και να προκαλέσετε πρόβλημα. Ωστόσο, αν ο υπολογιστής σβήσει απότομα τη στιγμή του defragment (π.χ. διακοπή ρεύματος) είναι πιθανό να υπάρξει απώλεια δεδομένων ή βλάβη στα αρχεία συστήματος. Για αυτό είναι καλή πρακτική να διατηρείται τα προσωπικά αναντικατάστατα αρχεία σας σε άλλο δίσκο ή άλλο partition (διαμέρισμα).

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών σε συσκευές ή δεδομένα την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αναγνώστες μας. Αν έχετε οποιαδήποτε διαφωνία με κάποιο άρθρο, σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.