Σχετικα με τη νέα ψηφιακή τηλεόραση

Πολλοί θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το ψηφιακό σήμα που έχει ξεκινήσει να εκπέμπεται. Οι απόψεις για τη ψηφιακή τηλεόραση ποικίλουν, με κάποιους να το θεωρούν σαν κάτι απαραίτητο, ενώ άλλους να λένε οτι ήταν μια κίνηση για να αγοράσουμε υποχρεωτικά καινούριες τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην ελλιπή πληροφόρηση, αλλά και στο οτι οι πληροφορίες που υπάρχουν έχουν τεχνικούς όρους που κάνουν τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη να χάνει το νόημα. Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε πολύ σύντομα και απλά τι είναι η νέα «ψηφιακή τηλεόραση» με τα θετικά και αρνητικά της.
Η τηλεοπτική μετάδοση, μέχρι πρότινος, ήταν το μοναδικό μέσο εικόνας και ήχου που είχε παραμείνει αναλογικό (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Μουσική (CD), ταινίες (DVD), φωτογραφίες (ψηφ. μηχανές) και οτιδήποτε αναπαράγεται από υπολογιστή είναι ψηφιακά. Για να δείτε ένα βίντεο στο διαδίκτυο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή (ή άλλη συσκευή όπως κινητό) για να συνδεθείτε με τη σελίδα η οποία σας «στέλνει» ουσιαστικά το βίντεο. Αν δείτε πολλές φορές το βίντεο ή από άλλο υπολογιστή ή από άλλο μέρος, η ποιότητα του δεν θα αλλάξει (αντίθετα από τα αναλογικά μέσα). Με παρόμοιο τρόπο λοιπόν υπάρχει η Digea η οποία μεταδίδει ασύρματα και ψηφιακά εικόνα/ήχο κι εμείς πρέπει να έχουμε ψηφιακές τηλεοράσεις (με μικρουπολογιστές) για να μπορούμε να δεχτούμε το σήμα. Τα διαθέσιμα ιδιωτικά κανάλια είναι: STAR, ALPHA, ALTER, ANTENNA, MEGA, ΣΚΑΪ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

Τα θετικά:
1)Κάποιος που λαμβάνει χαμηλό σήμα, έχει την ίδια ποιότητα εικόνας/ήχου με κάποιον που είναι δίπλα στον αναμεταδότη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για περιοχές (κυρίως της επαρχίας) που δεν έχουν ισχυρό σήμα και η ποιότητα λήψης είναι άσχημη. Ακόμα και σε σημεία με καλό σήμα όμως, μπορεί να υπάρχει κακή ποιότητα εικόνας λόγω αντανακλάσεων και των ειδώλων που δημιουργούν. Η ρύθμιση της κεραίας ήταν μια επίπονη διαδικασία που δύσκολα «καθάριζε» όλα τα κανάλια. Σε περιοχή με καλό σήμα τα ψηφιακά κανάλια τα πιάσαμε χωρίς κεραία, μόνο με ένα μικρό κομμάτι σύρμα!
2)Το ψηφιακό σήμα πέραν της εικόνας και του ήχου, μεταφέρει κι άλλες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του καναλιού κλπ, που μπορούν να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες.

Τα αρνητικά:
1)Η εικόνα είναι μεν καθαρή, αλλά η ψηφιοποίηση της σε σχετικά χαμηλή ανάλυση (τουλάχιστον προς το παρόν) αλλοιώνει την ποιότητα και καθαρότητα της, ειδικά σε σκοτεινές σκηνές. Έτσι, αν συγκρίνουμε την εικόνα μιας αναλογικής μετάδοσης με τέλειο σήμα, με μια ψηφιακή, η αναλογική εικόνα έχει σίγουρα καλύτερη ποιότητα! Αυτό φυσικά μπορεί να βελτιωθεί αν αυξηθεί η ανάλυση με την οποία θα εκπέμπονται τα ψηφιακά κανάλια, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε μετά από πόσο καιρό θα γίνει αυτό.
2)Το ψηφιακό σήμα ακολουθεί το πρότυπο MPEG-4, που σημαίνει ότι η τηλεόραση πρέπει να είναι συμβατή με αυτό (δείτε το στα χαρακτηριστικά της) για να μπορούμε να δούμε τα ψηφιακά κανάλια. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται αποκωδικοποιητής, κάτι που μας επιβαρύνει με κόστος (περίπου 50€) αλλά και με ένα τηλεκοντρόλ παραπάνω. Πολλές τηλεοράσεις πάντως διαθέτουν θύρα μέσα στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί συμβατή κάρτα επέκτασης και να μπορεί η τηλεόραση να δεχτεί MPEG-4, χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού αποκωδικοποιητή και τηλεκοντρόλ.
3)Η αναλογία εικόνας των σταθμών που μπήκαν στο ψηφιακό σήμα εξακολουθεί να είναι 4:3 (εκτός από τον ΣΚΑΙ που εκπέμπει σε 16:9). Έτσι, παρόλο που η εικόνα είναι καθαρή, εξακολουθούμε να βλέπουμε παραμορφωμένη και «πατημένη» εικόνα, αφού πλέον όλος ο κόσμος έχει τηλεοράσεις 16:9.

Συμπερασματικά:
Αν έχετε ισχυρό σήμα και καλή ποιότητα λήψης, δεν αξίζει να αγοράσετε αποκωδικοποιητή για να βλέπετε την ίδια παραμορφωμένη 4:3 εικόνα, με χειρότερη ποιότητα λόγω της χαμηλής ανάλυσης. Αν όμως έχετε άσχημη λήψη, με χιόνια, είδωλα, κλπ, και η τηλεόραση σας δεν υποστηρίζει MPEG-4, η τοποθέτηση ενός αποκωδικοποιητή είναι απαραίτητη!

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών σε συσκευές ή δεδομένα την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αναγνώστες μας. Αν έχετε οποιαδήποτε διαφωνία με κάποιο άρθρο, σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.