Firefox, Chrome και άλλοι browser

Θα ηθελα να τη γνωμη σας για τους περιηγητές ιστού (web browsers).Ποιον προτεινετε και γιατι; Χρησιμοποιω Mozilla Firefox αλλα τελευταια μου εχουν προτεινει το Google Chrome. Αξιζει η αλλαγη;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που αποτελεί μεγάλο θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των χρηστών του internet εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα του είχε δοθεί ο χαρακτηρισμός “Browser Wars”.

 Ο πιο γνωστός browser είναι αναμφίβολα ο Internet Explorer, λόγω του ότι βρίσκεται προ-εγκατεστημένος μέσα στα windows. Πολλοί χρήστες όμως ανακάλυψαν την ύπαρξη εναλλακτικών browser που αποδείχτηκαν καλύτεροι από τον IE. Μάλιστα, πριν κάποιους μήνες, αν έχετε windows vista ή 7, θα είδατε κάποιο μήνυμα τον windows που σας έδινε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε κάποιον άλλο browser της επιλογής σας (αυτό έγινε μετά από οδηγία της Ε.Ε.). Έτσι, πολύ μεγάλο μερίδιο των χρηστών εγκατάλειψε τον IE. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό χρηστών του κάθε browser έχει διαμορφωθεί ως εξής (σύμφωνα με την Wikipedia – μέσες τιμές από γνωστά sites για τον 06/2010):
Internet Explorer: 51,15%
Mozilla Firefox: 31,03%
Google Chrome: 8,30%
Safari: 4,90%
Opera: 2,01%
Άλλο: 1,14%

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του IE μόλις πριν 5 χρόνια ξεπερνούσε το 90% και του Firefox δεν έφτανε καν το 5%. Δεν χρειάζεται να σταθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτή η τεράστια μετακίνηση εκατομμυρίων χρηστών προς τον Firefox είναι από μόνη της απόδειξη για το οτι είναι καλύτερος browser από τον ΙΕ.

Από την άλλη, ο Chrome, ο browser της Google, έχει αποκτήσει αξιοσημείωτο ποσοστό χρηστών, αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη εμφάνιση του (πριν 2 χρόνια), αλλά ακόμα πιο αξιοσημείωτος είναι ο ρυθμός με τον οποίο κερδίζει νέους χρήστες. Ο Safari είναι ο browser της Apple που χρησιμοποιείται στους Mac και στα iPhone (υπάρχει όμως έκδοση και για windows). Τέλος, ο Opera δεν κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο των χρηστών, αλλά διαθέτει μια πολύ καλή έκδοση για κινητά τηλέφωνα.

Όσο αφορά τώρα το “Firefox Vs Chrome”, πολλοί χρήστες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Firefox για χάρη του Chrome. Η Google λανσάρει τον Chrome σαν τον πιο ταχύ και «ελαφρύ» browser. Έχει αναφερθεί από πολλούς οτι ειδικά στο youtube ο Chrome είναι πολύ πιο γρήγορος. Επίσης, ο Chrome δημιουργεί ξεχωριστό process για κάθε καρτέλα (tab) οπότε αν κολλήσει μια σελίδα, δεν κολλάει όλος ο browser παρά μόνο η συγκεκριμένη σελίδα. Ένα άλλο καλό του Chrome είναι ο περισσότερος διαθέσιμος χώρος στην οθόνη. Από την άλλη, ο Firefox διαθέτει μεγάλη γκάμα προσθέτων, αν και τα πρόσθετα του Chrome συνεχώς πληθαίνουν.

Συνολικά, ο Chrome δίνει την εντύπωση ενός πιο σύγχρονου browser από τον Firefox και για αυτό έχει αρχίσει να έλκει τόσο κόσμο. Πέραν όμως της τεχνικής ανωτερότητας που φαίνεται να έχει ο Chrome (μέχρι να δούμε βέβαια και τον επόμενο Firefox) έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού πολλοί φοβούνται πως ο Chrome είναι ένα (ακόμα) μέσο καταγραφής της κάθε κίνησης τους στο internet από την Google. Άσχετα από την ύπαρξη ή το μέγεθος αυτού του γεγονότος, κάποιοι άλλοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν Chrome από αντίδραση στην Google, θεωρώντας ότι η τελευταία έχει το μεγαλύτερο μέρος του internet και δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ένα ακόμη προϊόν της.

Τελικά, όποιον browser και να χρησιμοποιήσετε δε θα σας κάνει τόσο σημαντική διαφορά κατά την περιήγηση σας στο internet και εφόσον έχετε τον Firefox δεν χάνετε τίποτα να κατεβάσετε τον Chrome και να τον δοκιμάσετε. Δοκιμάζοντας θα δείτε ποιος browser σας βολεύει. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν browser αναλόγως του τι θέλουν να κάνουν στο internet.

Πάντως καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση του IE καθώς είναι πιο βαρύς και αργός από τους άλλους. Για τον Internet Explorer 6.0 δεν το συζητάμε καν…Πρόκειται για έναν browser με πολλά κενά ασφάλειας και ασυμβατότητες σε σχέση με τους άλλους browser που δημιουργεί πονοκέφαλους σε web designers και developers. Για αυτό το λόγο έχει πάψει να υποστηρίζεται (επιτέλους.) από πολλές σελίδες στο διαδίκτυο, με πιο γνωστή φυσικά την google.com

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών σε συσκευές ή δεδομένα την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αναγνώστες μας. Αν έχετε οποιαδήποτε διαφωνία με κάποιο άρθρο, σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.